ut20133

Skåne


Utflykt 2013

                                 ÆRUDSTILLING 2013

 


MESSEHAGELEN, KIRKEN OG KUNSTNEREN

På årets særudstilling viser vi et udvalg af fantastiske messehageler fra kirker i hele Danmark. Hagelerne spænder fra 1600-tallet til helt nutidige, skabt af nogle af landets ypperligste kunstnere, bl.a. Per Kirkeby, Peter Brandes, Puk Lippmann, Lin Utzon, Maja Lisa Engelhardt og HM Dronning Margrethe, hvis aller nyeste hageler, skabt til Holmens kirke, kan ses på udstillingen.

Middelalderlige farver

Kirken og mange klostre har til alle tider fungeret som arnested for kunst og kunsthåndværk og har bidraget betydeligt til de skatte, eftertiden fortsat beundrer, herunder messehagelen.

Gennem århundreder har udformningen af messehagelen ændret sig gradvist, men formen, de liturgiske farver og mange af symbolerne går igen på tværs af de perioder, de blev skabt i. Især er det bemærkelsesværdigt, at farvesymbolikken (hvid, rød, violet og grøn) stort set er uændret siden Middelalderen, hvorfor vi kan antage, at de også har set sådan ud, når højtiderne fejredes af cisterciensermunke i Esrum Klosterkirke.

Teknikken og kunsten bag                                       

En del af udstillingen tager publikum med ind i kunstnerens værksted – fra de allerførste skitser til brodere- og væveprøver, valg af tråd og stof og meget mere.

Og i det tilknyttede værksted kan man selv prøve kræfter med motiver, farver og teknikker fra udstillingen.

Udstillingen vises fra 6. april til og med uge 42

Bestil en særrundvisning