ut20123

Skåne


Utflykt 2012

ÖSTERLEN 22 september 2012

RESEBERÄTTELSE

-5 maj. Vi åker tåg till Ishöjs station för att besöka ARKEN utanför Köpenhamn där bl a drottning Margrethe ställer ut flera av sina verk.

-16 juni. (Nu kan vi nyttja sommarkortet!) Vi åker tåg till Helsingborg för besök på Dunkers Hus där många grafiska konstnärer ställer ut.

-22 september. Enligt starkt önskemål från flera medlemmar arrangerar vi en busstur på Österlen tillsammans med konstnären Bo Olsson. Vi kan kalla det ”favorit i repris”, men dock i ny tappning – det finns ju så mycket att se på Österlen

ÖSTERLEN 22 september 2012

RESEBERÄTTELSE

47 positiva resenärer trotsade regnet och bordade Bergkvarabussen för en heldag på Österlen.

Vi passerade Glemmingebro innan det var dags att hämta upp vår ciceron och guide Bo Olsson, som stod och väntade på oss vid vägkanten mitt ute på landsbygden. Efter en kort tur på smal landsväg var vi framme vid vårt första stopp; Keramika Fantasia.

Där hälsade Eva Troedson oss välkomna och berättade hur hennes dagar kunde se ut med internationella busslaster som plötsligt kommer på besök, och inspelning av reklamfilm om Österlen för kineserna, där hon är med på en snutt. Hon tillverkar många fina föremål, bland annat fantastiska spiror i olika färger, för utomhusbruk. Här var det dags för förmiddagsfika som bestod av en frallebulle med ost och skinka samt en liten flaska bubbel.

DUNKERS KULTURHUS, HELSINGBORG 16 juni 2012

Först lite fakta:


Kulturhuset innefattar flera olika konstformer som teater, musik, stads- och kulturhistoria, konst. Konserter, utställningar, debatter, seminarier, workshops och guidningar.

”Dunkers” invigdes april 2002 och firar därmed 10-års jubileum i år. Den danske gummifabrikören Henry Dunker (1870-1962) och hans fru Gerda, testamenterade sin förmögenhet till Helsingborgs kommun och genom paret Dunkers donationsfond blev det möjligt att bygga detta kulturhus.

Henry Dunker föddes i Esbjerg men var bara 2 år då familjen flyttade till Helsingborg. Han kom att utveckla gummifabriken till ett storföretag och Tretorn var under många år världens ledande varumärke för galoscher, stövlar och tennisbollar.

(Tänk vad man lär sig mycket på dessa konstutflykter)

Utanför ”Dunkers” möttes vi av några kaniner i sten, och det blev naturligtvis platsen för det lilla gruppfotot!

Främst två utställningar fångade vårt intresse.

Först lärde vi oss om grafikens historia och tryckerikonsten. Vi imponerades av att många av verken var riktigt färgstarka. Även över att det förekom väldigt små detaljer i flertalet av de utställda trycken.

Utställningen innefattar flera kända namn; t ex Drottning Sonja av Norge och Ernst Billgren. Drottning Sonja ställde ut 8 tavlor som ingick i en serie tillsammans med två andra konstnärer i temat ”Tre reiser – tre landskap”, där hon återgav bilder från grottor hon besökt på Svalbard. Intressant var även att bekanta sig med Magne Furuholmen som ingår i den norske popgruppen A-ha. Han är även konstnär och designer och ställer ut 10 tavlor i en serie som börjar med Birth och slutar med Death och speglar livet däremellanDUNKERS KULTURHUS, HELSINGBORG 16 juni 2012

Till fots gick vi en kort bit till granngården där Bengt Gustafsson mötte upp i Galleri Smedjan. Bengt bjöd på sig själv via olika utställningsrum varav ett kallades ”Kryptan” där man fick en magisk känsla via ett väldigt stort järnkors och flera tända levande ljus i olika ljushållare/ ljusstakar av smide. Bengt gillar även att underhålla med musik och drog lite jazztoner bakom sin orgel.

Nu var det dags för Bo att meddela att på grund av regnet fick flera programpunkter för dagen strykas, men det spelade oss ingen roll – allt var ju överraskningsmoment för oss ändå, och Bo är fantastisk på att improvisera. När vi sitter i bussen och lyssnar till allt han berättar om hus och små byar vi passerar, imponeras vi av att han vet allt detta och kommer ihåg alla detaljer!

Ett hungrigt gäng intog Buhres Fisk i Kivik, där vi på ”Utsikten” avnjöt en god sill buffé. Här ställde Jan Wirén, Bo Olsson och glaskonstnär Elna Jolom ut konst. Jan och Bo underhöll oss med att läsa texter som beskrev livet på Österlen. Här gjorde styrelsen för Konstgillet två inköp inför kommande årsvinstdragning.

Att se förberedelser inför den stundande äppelmarknaden var faktiskt väldigt intressant. Man ser ju oftast äppeltavlan i färdigt skick, men nu kunde vi se hur ett antal män arbetade med att montera själva stommen och träplank med tusentals långa spik väntade på att få spetsa lika många äpplen för att bilda årets tavelmotiv.

Vi fick veta att besöket på en vingård blivit inställt på grund av regnet, men nu skulle vi göra ett besök hos en konstnär utanför Kivik. Och inte vilken konstnär som helst visade det sig; Sven Åke Ekberg var till vår glädje hemma och öppnade gärna upp sitt galleri med fina svetsade detaljerade figurer i järn, för oss. Mycket imponerande! Här gjorde styrelsen ytterligare ett inköp.