rgut2016

Skåne


Mörshögsgruppen ställer ut i Rosenlunds Gård i Mörarp.  Gertrud var där.

Ännu en konstutställning som går av stapeln efter påskens stora Konstrunda.


Mörshögsgruppen väljer att ställa ut i mitten av maj och på Rosenlunds Gård i Mörarp.


Lokalen är fin med en vacker fondvägg i fönsterglas.


Årets 17 utställare hade under året producerat tavlor i de mest skiftande slag. Några spännande inslag.


Men förra året hade faktiskt ännu högre kvalitet än detta år, och det blev inget inköp till Konstgillet denna gång.


Dock tips om återbesök nästa år.


Gertrud

KONSTRUNDA VEN

5 maj 2016


Konstnärsföreningen på Ven har valt att inte hålla sin konstrunda under påsken; de öppnar istället upp under Kristi Himmelfärdshelgen varje år.


Detta år blev jag äntligen färdig att ta en tur dit, och vilken tur jag hade med vädret. Kunde inte ha prickat in en bättre helg att besöka Ven !


Jag inledde med att ta bussen till Kyrkbacken där det smakade bra med en lunch i småbåtshamnen. Tittade in hos Gun Sundberg-Bengtsson som visade sina silversmidessmycken, innan jag gick upp för backen för ett besök i S:t Ibbs medeltidskyrka.

 

Nu gick jag längs Kyrkovägen fram till Vens Kulturhus med fantastiskt vackra fönster (www.venskulturhus.se) och en samlingsutställning av 5 konstnärer. Ann-Sofi Pettersson (www.anisgalleri.se) , Jenny Frank, Eva-Helen Ekström, Frida Malmgren (www.fridamalmgren.se) , Norbert Robles (www.robles.se) .


Ett stenkast från Kulturhuset ligger Villa Tuna, där syskonen Monika (www.monikanordengren.se) och Jonas Nordengren ställer ut. Färgstarka och trevliga målningar.


I detta hus skapades och tillverkades keramik figuren Flicka från Backafall under åren 1955-1876 av keramikern Cay Cedergren.


Mitt nästa besök blev hos Malin Ljung (ca 5 – 10 min gångväg från Villa Tuna), med sina fantastiska smycken. (www.malinljung.com) .


Nu stegade jag vidare till Nils Holmquist inte alls långt ifrån Malin Ljung. Hans huvudinriktning var glasskulpturer och glasfat, men han gillade även att experimentera i andra tekniker. Han visade upp lite av varje i Anis Galleri, Stora Stjärngården 8. Och nu visade det sig att Nils är gift med Ann-Sofi, en av de fem i samlingsutställningen i Kulturhuset. Det blir väldigt familjärt på den lilla ön.


Min lilla vandring fortsatte längs Landsvägen i riktning mot hamnen. Jag passade på att besöka Tycho Brahe museet som är inrett i tidigare Allhelgonakyrkan innan jag kom fram till Lena Carlsson som visade sina målningar och teckningar. Dessa tilltalade inte mig alls – bestod av lösa blad som satt på väggarna och som varken var vackra eller häftiga.


Jag hade därmed besökt 11 av 13 utställare i Hvens Konstrunda 2016 och firade detta i färjeläget med glass gjord av Hvens Glassfabrik som tillverkar sin glass från grunden av naturliga råvaror av högsta kvalitet.

 

Kan absolut rekommendera ett konstbesök på Ven vid tillfälle som en trevlig utflykt!


Gertrud