egut2011

Skåne


Utflykt 2011

“Konsten i Citytunneln” 2011-10-16

I dessa förkylningstider lämnades några återbud från tidigare anmälda intresserade medlemmar, vilket resulterade i att 8 förväntningsfulla kvinnor steg in i den gamla anrika kungliga väntsalen belägen på Malmö Centralstation. Några kände till denna lokal sedan tidigare, men för de flesta var detta en helt ny upplevelse.


Förutom en tidigare fungerande äldre entré med ingång från fasaden mot kanalen, består kungliga väntsalen av två rum; ett allmänt väntrum samt ett damrum med hög väggspegel i rokokostil. Kungliga väntsalen invigdes 1896 och har genomgått renoveringar 1925 och 1994. Rummen innefattas av praktfulla takmålningar med riks- och landskapsvapen, kungakronor, monogram, järnvägssymboler och ekblad med kvistar och ollon.


När vi beundrat de båda vackra rummen satte vi oss ner för att lyssna till Gertrud som berättade om de konstutsmyckningar som vi skulle få se på de tre olika tågstationerna. Vi fick veta tanken bakom varje verk och inte kunde vi väl tänka oss allt finurligt som låg bakom, men även ”djupa” kopplingar mot livets förgänglighet.


Den röda tråden genom alla installationerna är ”Rörelse”. Fyra konstnärer har utsmyckat tre stationer i olika material och tekniker. Offentlig konst har höga krav på hållbarhet och säkerhet.Malmö C Nedre


Film – ”Annorstädes”. Med hjälp av en videoinstallation har stationsrummet förvandlats till en monumental tågkupé. Sammanlagt svävar 1200 sammanfogade filmsekvenser på väggarna.


Triangeln


Drömmar – ”Vardags livets mönster”


Består verkligen vardagens pendling av exakt samma mönster?


Södra uppgången – ”Alla i en, en i alla” (spegelkloten), ”Halo” (solen i taket), ”Vardags livets mönster” (golvet)


Norra uppgången – ”Lotus” (symbol för andlighet, skönhet)Triangeln


Energi – ”Spårsken”


Små självlysande ”varelser/ insekterna” i de mörka tunnlarna. När ett tåg lämnar stationen syns de små rörliga ljusen som stim längs betongväggarna. De rusar förskräckt tillbaka in i mörkret när ett tåg anländer.


Hyllie


Tid – ”Tidsfördjupningar”


Koppling till att Hyllie är en plats med en lång och rik historia. Mängder av arkeologiska fynd har gjorts där och all nybyggnation i området görs bl a på mark där tusenåriga gravar funnits.


Gertrud gjorde kopplingar till boken ”Attraktion – konsten i Citytunneln” och högläste vissa intressanta delar.


Därefter gav vi oss ut på rundtur till de tre olika stationerna och vi åkte upp och ner i rulltrapporna för att beskåda utsmyckningarna från olika vinklar.


Nöjda med dagens upplevelser tackade vi varandra för trevligt sällskap för att inta sen söndagslunch på olika platser i staden.