edgar2017

Skåne


Edgar Anibal Carrera Imacaña porträtt och väggmålare från Ecuador

Andernas känslighet på spanska landområden


Hans fingertoppar är magiska penslar som ger färg och liv till pappret på några minuter.


Den latinamerikanska artisten hypnotiserar turisterna på strandpromenaden i Alicante med sin förmåga att måla porträtt och landskap.


Men Edgar målar inte bara vackra tavlor. Hans verkliga konst är att återge den sanna historien om hur indianerna i Latinamerika förföljs och behandlas och hans kamp fortsätter


Han är en känslig person, och det som berör honom mest är hur familjer splittras genom förflyttningar, något som han själv upplevt.

Varför kom du till Spanien?


Jag kom till Las Palmas på Gran Canaria 1999 som följd av den svåra ekonomiska situationen som rådde i mitt land. Vid den tiden bodde redan min mor, mina bröder och största delen av min familj redan där. Det var en svår tid, jag arbetade i byggbranschen och inom jordbruk och manga gånger betalade de mig inte.

När började du att ägna dig åt målning?

 

I Ecuador målade jag i över 25 år och där kom jag så långt att kunde leva på min konst. Jag hade mitt eget galleri. När jag kom till Las Palmas vann jag en tävling i snabb-målning och blev lite sugen på att börja måla igen. Jag bestämde mig för att börja måla något från Spanien, men när skulle börja, så var det enda som dök upp i huvudet, bilder från Ecuador. År 2002 bestämde jag mig för att åka till Amsterdam och försöka livnära mig på min konst, och undeer två år hade jag möjligheten att visa upp min konst på det stora torget Rembrandtplein

Vad består ditt arbete ditt arbete av idag?


Jag utövar dactilografi, som innebär att man målar med fingrarna. År 2006 bosatte jag mig i Alicante för gott och på somrarna arbetar jag på la Explanada och målar porträtt och landskap.


  (Explanada de España är en strandpromenad som löper parallellt med hamnen, från Puerta del Mar till Canalejas Park och är ett av de mest populära områdena i Alicante. La Explanada de España är också känd som "Paseo de la Explanada" och är ett av stadens emblem. Den löper parallellt med en av hamnkajerna och är kantad på båda sidor med rader av palmer. Marken är dekorerad med 6 600 000 marmorplattor i mosaik, som bildar ett motiv med en karaktäristisk våg effekt.)

 

På vintern ägnar jag mig åt att visa upp min grundligare konst. Jag har tavlor som är mer betydande och visar den sociala och kulturella sidan av livet i Latinamerika.

Finns det något du skulle vilja ha gjort som du inte kunnat?


 Avsluta min utbildning i medicin. Jag studerade under fyra år men kunde inte fortsätta på grund av att det inte fanns pengar. Jag har fortfarande inte gett upp hoppet.


Vad vill du säga till invandrare som bor här?


Att alla förändringar i våra länder vilar i händerna på ungdomarna och för tillfället behöver de vårt stöd till fullo. Vi måste visa mer uppmärksamhet till de våra som är där, men även till dem som är här för de lider mest av uppbrotten, splittring av familjer och identitetskris. Vi kan inte tillåta dem att bära med sig brister och dåliga vanor.

Kommer du att återvända till ditt land?


Jag har inte varit där sen jag kom till Spanien, men om några månader ska jag åka och hälsa på mina två barn. Jag stannar i Spanien för mitt mål är att de ska utbildas och ha möjligheter och kommer att fortsätta att stödja dem så gott jag kan.


”Mina föräldrar är jordbrukare och de har aldrig sett konsten som ett arbete att kunna leva på. De sa till mig: ‘ta hellre en machete eller en yxa, för konstnärer svälter ihjäl’, menjag kommer aldrig att sluta måla.


Text: Marcela Sanabria > Latino/Alicante

Ett portätt kommer till klicka på bilden